Αδιάβροχο / στεγανό ρολόι – Στεγανοποίηση ρολογίων

Πολλοί συνδέουν την αγορά ενός καλού ρολογιού με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το ρολόι τους είναι και αδιάβροχο. Τα περισσότερα ρολόγια χειρός είναι – κατά κανόνα – Water Resistant που σημαίνει ότι έχουν αντίσταση κατά του νερού. Εννοούμε δηλαδή ότι το ρολόι μπορεί να έρθει σε τυχαία επαφή με το νερό, όπως η βροχή που πέφτει στο χέρι μας ενώ το φοράμε στον καρπό μας. Τα πραγματικά αδιάβροχα ρολόγια όμως, δηλαδή αυτά που μπορούν να βυθιστούν στο νερό, πρέπει να έχουν ειδική σήμανση.


Προϋπόθεση:Ετήσιος έλεγχος στεγανότητας

Γιατί το ρολόι μου πήρε νερό

Πλένοντας τα χέρια μας σε φυσιολογική θερμοκρασία νερού, ένα συνηθισμένο ρολόι χειρός κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει πρόβλημα στεγανότητας. Αν όμως δεν έχει γίνει σωστή τοποθέτηση της μπαταρίας κατά την αντικατάστασή της από έμπειρο ωρολογοποιό, ή αν φοράτε το ρολόι σας πολλά χρόνια χωρίς τη σωστή συντήρηση, τότε ίσως εισχωρήσουν σταγονίδια νερού εντός της κάσας του ρολογιού. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν ξεχαστεί η κορώνα-κουρδιστήρι σε ανοιχτή θέση, δηλαδή στη θέση που το τραβάμε για να διορθώσουμε την ώρα ή την ημερομηνία.

Πολλές φορές επειδή έχουμε ταλαιπωρήσει επανειλημμένα το ρολόι μας με χρήση στο νερό, θεωρούμε αυτονόητο ότι το ρολόι είναι και αδιάβροχο, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να μην ισχύει. Απλώς το ρολόι μπορεί να άντεξε περισσότερο από τα όρια που ονομαστικά θέτει η κατασκευαστική εταιρία, ή το ρολόι ήταν καινούριο και οι φλάντζες με τη σιλικόνη είχαν περισσότερη αντοχή. Με το πέρασμα του χρόνου ένα μη-αδιάβροχο ρολόι τελικά θα πάρει νερό αν δεν το προσέχουμε.

Στην ερώτηση που συχνά κάνουμε στους πελάτες του κοσμηματοπωλείου μας σχετικά με το αν κάνουν μπάνιο με το ρολόι τους, η απάντηση που παίρνουμε είναι πάντα «Όχι στη θάλασσα, μόνο στο ντους». Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι κανένα ρολόι δεν πρέπει να έρχεται ΠΟΤΕ σε επαφή με ζεστό/καυτό νερό, όπως δεν θα κάναμε το ίδιο με ένα αδιάβροχο κινητό ή φωτογραφική μηχανή. Λόγω της συστολής και διαστολής από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να εισχωρήσει νερό μέσα από τα buttons ή το καπάκι του ρολογιού και η φλάντζα να μην μπορέσει να το συγκρατήσει.

Τι κάνουμε αν μπήκε νερό στο ρολόι μας

Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το ρολόι μας έχει πάρει νερό αν έχει θολώσει το κρύσταλλο. Τα σταγονίδια του νερού που μπαίνουν στην κάσα ή την κορώνα περνάνε μέσα από τη μηχανή του ρολογιού και με την κατάλληλη θερμοκρασία μετατρέπονται σε υδρατμούς που εμφανίζονται ως θάμπωμα στο μέσα μέρος του τζαμιού.

Αν θάμπωσε το τζάμι του ρολογιού σας μια φορά αλλά μετά εξαφανίστηκαν οι υδρατμοί, αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα διορθώθηκε. Το νερό έχει παραμείνει στο ρολόι απλώς λόγω αλλαγής θερμοκρασίας υγροποιήθηκε και προκαλεί σταδιακά φθορά στο μηχανισμό. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα τότε ο μηχανισμός θα σκουριάσει και θα χρειάζεται αντικατάσταση. Αλλάζοντας μηχανισμό, καντράν, δείκτες, φλάντζες, buttons και κάνοντας τεστ στεγανότητας, μπορεί τελικά το κόστος να είναι μεγαλύτερο από το να αγοράσετε καινούριο ρολόι.

Αν είστε σίγουροι ότι έπεσε νερό στο ρολόι σας ενώ δεν είναι αδιάβροχο, και δεν μπορείτε να το πάτε άμεσα στον ωρολογοποιό σας για να το ανοίξει και να το στεγνώσει με τον κατάλληλο τρόπο, τότε το πρώτοπράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τραβήξετε έξω την κορώνα-κουρδιστήρι του ρολογιού (οι δείκτες θα σταματήσουν). Τοποθετήστε το ρολόι κοντά (όχι πάνω) σε μία εστία θερμότητας ή σε ένα ηλιόλουστο σημείο και αφήστε το εκεί για μία ημέρα περίπου. Αυτό που θέλουμε είναι να βγουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι υδρατμοί νερού από την ανοιχτή κορώνα. Με την πρώτη ευκαιρία πηγαίνετε το ρολόι στον ωρολογοποιό σας και εξηγήστε του τι έχει συμβεί.

Ο έμπειρος τεχνίτης ανοίγει το ρολόι και διαπιστώνει με την πρώτη ματιά την κατάσταση του ρολογιού σας. Κάνοντας μια πρόχειρη εκτίμηση μπορεί να σας πει αν γίνεται και πόσο κοστίζει η επισκευή του μηχανισμού, δηλαδή λύσιμο της μηχανής, καθάρισμα, λίπανση και συναρμολόγηση, ή αν χρειάζεται καινούριος μηχανισμός. Αν αποφασίσετε να μην επισκευάσετε το ρολόι σας μπορεί να μη σας παρουσιαστεί ποτέ κανένα πρόβλημα. Αν όμως παρουσιαστεί τότε το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο γιατί η σκουριά θα έχει επηρεάσει μέρη του μηχανισμού ή και ολόκληρο το ρολόι εσωτερικά.

* Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και τα αδιάβροχα ρολόγια δεν πρέπει ΠΟΤΕ να μπαίνουν σε ζεστό/καυτό νερό!

* Μην ξεχνάτε να κλείνετε την κορώνα (κουρδιστήρι) στο ρολόι σας ή να την βιδώνετε αν είναι βιδωτή!

* Μην ξεχνάτε οτι τα Smartwatch με πιστοποίηση IP67-IP68 δεν είναι κατάλληλα για κολύμπι ή για ντουζ.Για αυτόν τον λόγο η αδιαβροχοποίηση ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στην εγγύηση του προιόντος.